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Our Ref.: C/IPC, M20943 31 July 2003

Mr. Raymond Li

Executive Director (Banking Development),
Hong Kong Monetary Authority,

30" Floor, 3 Garden Road,

Hong Kong.

Dear Mr. Li,

Deposit Protection Scheme Bill

Thank you for your letter of 6 June 2003 inviting the Society’s views on the Deposit
Protection Scheme Bill.

After reviewing the proposed legislation, we have some concerns and points requiring
clarification, primarily of atechnical nature, in respect of certain provisions of the Bill. These are
explained further below.

Clause 30(1)(b)

Under what circumstancesisit envisaged that documents will be required from a depositor in
support of the depositor’'s or another person’s entitlement to compensation? Where there is such a
requirement, what documents, is it expected that a depositor would need to provide?

We note that clause 49 empowers the board to make rules specifying the information and
documents that the Board may require to determine the entitlement of a person to compensation. |If
this is intended to cover the regquirements that may be imposed under clause 30(1)(b), in addition to
any other requirements, it would be clearer if an appropriate on cross-reference were aso to be made
between this part of the Bill and the rule-making powers in clause 49. We would, in any case, be
grateful for your confirmation that there will be an opportunity in due course to comment on any
draft rules specifying the nature of documents required to be submitted under clause 30(1)(b).

Clause 36(1)(b)

This provision raises certain questions. If a depositor has no right to receive any amount in
respect of his deposits out of the assets a failed Scheme member until the Board has been has been
reimbursed in full, it needs to be clarified who is entitled to prove in aliquidation and for how much?
Even if the depositor is entitled to prove, is his claim to be regarded as contingent (on the Board
being paid) and so excluded for the purpose of voting (see Rule 125 of the Companies (Winding up)
Rules)? Should it be discounted back to when the Board gets paid (see Rule 89)? We have some
doubt therefore as to the purpose of and need for such a provision, particularly given the uncertainty
that it may create.



Clause 37

We are not clear as the circumstances in which it is envisaged that a provisional liquidator
might make payments to the Board out of the assets of a failed Scheme member, although it appears
that clause 37 would not impose any specific obligation on the provisional liquidator to do so.

It could be that at the time a provisional liquidator is in office, the bank is not in liquidation
and it might never be. This would mean that proofs of debt would not have been called, the full
extent of preferential and ordinary unsecured liabilities and secured liabilities would not have been
established, and the realisable value of the assets not determined. In fact, the provisional liquidator
would need to rely on the books and records of the bank to be able to estimate the distribution to
preferential unsecured depositors, even if the bank were to be put into liquidation. In other words, a
provisional liquidator, during the time he is in office as such, is unlikely to have a complete picture
as regards the assets and liabilities of the company. In addition, a provisional liquidator generally
has limited powers to dispose of the assets of a company being wound up. In normal circumstances,
these powers would extend primarily to perishable assets or sales in the ordinary course of business.

The implications of making any such payments would also need to be considered if the
Scheme member did not go into liquidation, but was subject to a formal or informa scheme of
arrangement.

Before paying any monies to the Board, therefore, the provisional liquidator would, as a
minimum, require an effective indemnity from the Board, not principally because of concern over
insufficient funds in the administration, but to cover the possibility of payments being made that
should not have been made due, for example, to inaccuracies in the accounting information system of
the Scheme member or other issues that would take time to be revealed.

In this regard, although we note that clause 7(c) empowers the Board to provide an indemnity
to aliquidator or provisional liquidator for the purpose of obtaining an early reimbursement from the
assets of a failed Scheme member, a question mark remains over the effectiveness of any such
indemnity. The potential size of payments to the Board could be very substantial. In the case of
BCCHK, for example, around HK$300 million was paid out to “small depositors’ (i.e. in relation to
balances of HK$100,000 or less). However, it does not appear as if the Board will, for example,
enjoy any guarantee from the Government. Clause 3 of the Bill makes it clear that the board is
independent of the Government - is not a servant or agent of the Government and does not enjoy any
status, immunity or privilege of the Government.

Other matters

The use of certain terms, in particular references to a “depositor”, seems to somewhat loose
and ambiguous in places. "Depositor” is defined in clause 2 as "a person entitled to repayment of a
deposit, whether made by him or not". Clause 27 (Division 2 of the Bill - Entitlement to
compensation) makes it clear that a depositor, if he holds the deposit as a bare trustee, agent, or in a
client account, is not entitled to compensation from the Fund where a Scheme member fails. In such
cases, the entitlement to compensation rests with the beneficiary, principal or client respectively.
However, in Division 3 (e.g. clauses 33-37) the references to payment of compensation seem to be
confined to payment to a*“depositor” only, and whilst clause 5(d) includes among the functions of the
Board - “to decide the entitlement of depositors and other persons to compensation under Division 2
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of Part 5" - the Board' s subsequent function under clause 5(e) is described as - “to pay compensation
to depositors in accordance with this Ordinance”. We would suggest, therefore, that the use of the
relevant terms needs to be reviewed to improve consistency and remove potential uncertainty.

You may wish to note that the Society has recently received a letter from the Legislative
Council Bills Committee on the Bill, inviting our comments by 20 August 2003. In order for us to
determine whether or not there are issues that we need to reflect to the Bills Committee, we should be
grateful for an early response to the matters raised above.

Yours S ncerely,

PETER TISMAN
DEPUTY DIRECTOR
(BUSINESS & PRACTICE)

PMT/ay
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Mr Peter Tisman

Deputy Director (Business & Practice)
Hong Kong Society of Accountants
4/F, Tower Two

Lippo Centre

89 Queensway

Hong Kong

Dear Mr Tisman,

Deposit Protection Scheme Bill

Thank you for your letter of 31 July 2003. Our fesponses to the
‘Society’s comments are set out in the attachment.

As mentioned in your letter, the LegCo Secretariat has invited
the Society to provide its comments on the Deposit Protection Scheme Bill. I
would be most grateful if you could let us have a copy of your submission in
due course.

 <Y¥purs sincerely,

Raymjond
Executive Director (Banking Development)

- Encl

c.c. SFST (Attn: Mr Edmond Lau)
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RESPONSES TO THE COMMENTS OF
THE HONG KONG SOCIETY OF ACCOUNTANTS

Clause 30(1)(b)
HKSA’s comment

Under what circumstances is it envisaged that documents will be required from a
depositor in support of the depositor’s or another person’s entitlement to
compensation? Where there is such a requirement, what documents, is it expected that
a depositor would need to provide? .

We note that clause 49 empowers the Board to make rules specifying the information
and documents that the Board may require to determine the entitlement of a person to
compensation. If this is intended to cover the requirements that may be imposed
under clause 30(1)(b), in addition to any other requirements, it would be clearer if an
appropriate cross-reference were also to be made between this part of the Bill and the
rule-making powers in clause 49.

We would, in any case, be grateful for your confirmation that there will be an
opportunity in due course to comment on any draft rules specifying the nature of
documents required to be submitted under clause 30(1)(b). :

HKMA’s response

Normally, the DPS Board would rely on the failed member’s records to determine the
entitlement of depositors to compensation (see clause 30(6)). For bare trust, agent
and client accounts, however, it is envisaged that the Board would require the
depositor (i.e. the bare trustee, agent or client accountholder) to provide additional
information in order to determine the entitlement to compensation of the underlying
beneficiaries, principals and clients. Such information would include the identities of

the beneficiaries, principals and clients, as well as their respective share in the balance
of the account.

The rules to be made under clause 49(1)(d) are intended to cover the requirements that
may be imposed by the Board under clause 30(1)(b). We will consult the Law -
Draftsman on the desirability of introducing a cross-reference between clause 30(1)(b)
and clause 49(1)(d).

We can confirm that the Society will be consulted on any rules to be issued under
clause 49(1)(d). ‘

Clause 36(1)(b)

HKSA’s comment

This provision raises certain questions. If a depositor has no right to receive any
amount in respect of his deposits out of the assets of a failed Scheme member until the



Board has been reimbursed in full, it needs to be clarified who is entitled to prove in a
liquidation and for how much? Even if the depositor is entitled to prove, is his claim
to be regarded as contingent (on the Board being paid) and so excluded for the
purpose of voting (see Rule 125 of the Companies (Winding up) Rules)? Should it be
discounted back to when the Board gets paid (see Rule 89)? We have some doubt
therefore as to the purpose of and need for such a provision, particularly given the
uncertainty that it may create.

HKMA’s response

The purpose of clause 36(1)(b) is to make it clear that the rights and remedies of the
DPS Board acquired from the depositor will rank in priority to any residual rights and
remedies of the depositor in respect of his deposits. It is modelled on section 118(b)
of the repealed Securities Ordinance.

According to the Department of Justice, the clause only imposes a restriction on the
right of the depositor to receive payment from the liquidator until the Board has been
reimbursed in full. The effect is that any amount payable to the depositor from the
" liquidator would now be paid to the DPS Board first until the Board has fully
recovered the compensation. The clause will not affect the depositor’s right to prove
in a winding up. Neither will it convert the deposit into a contingent debt or make the
deposit become not payable at the date of the winding-up order. Rules 89 and 125 of
the Companies (Winding Up) Rules are therefore not directly relevant in this context.

Clause 37

HKSA’s comment

We are not clear as the circumstances in which it is envisaged that a provisional
liquidator (PL) might make payments to the Board out of the assets of a failed
Scheme member, although it appears that clause 37 would not impose any specific
obligation on the PL to do so.

A PL, during the time he is in office as such, is unlikely to have a complete picture as
regards the assets and liabilities of the company. In addition, a PL generally has
limited powers to dispose of the assets of a company being wound up. In normal .
circumstances, these powers would extend primarily to perishable assets or sales in
the ordinary course of business. = The implications of making any such payments
would also need to be considered if the Scheme member did not go into liquidation,
but was subject to a formal or informal scheme of arrangement.

Before paying any monies to the Board, therefore, the PL would, as a minimum,
require an effective indemnity from the Board. A question mark remains over the
effectiveness of any such indemnity. The potential size of payments to the Board
could be very substantial. In the case of BCCHK, for example, around HK$300
million was paid out to “small depositors” (i.e. in relation to balances of HK$100,000
or less). However, it does not appear as if the Board will, for example, enjoy any
guarantee from the Government.



HKMA’s response

A key factor affecting DPS cost is how quickly the DPS would be able to recover
from the assets of the failed Scheme member the amount of compensation paid to
depositors. From the HKMA'’s discussions with the insolvency practitioners, it
appears that after a winding-up petition is filed, it would normally take about 3-6
months before a winding-up order is made by the Court. This means that the DPS
would only start to receive payments from the liquidator some months after it has
made payment to the depositors. It is hoped that this timeframe could be shortened by
giving the PL a discretionary power to make early payment to the DPS.

We appreciate that it is not a normal practice for the PL to make early payment to a
creditor during the time he is in office. That is why clause 37 only enables, but not
obliges, the PL to make payment to the DPS Board. In addition, any such payment
will be subject to the sanction of the court. We believe that in determining whether
the PL should be allowed to make payment to the Board, the court will take into
account all relevant factors including the implications of such payment for the
creditors and shareholders of the failed Scheme member.

To protect the interests of the PL, we also envisage that the DPS Board would provide
an indemnity to the PL. As currently proposed, the DPS Board would have under its
management a DPS Fund with a target fund size of approximately $1.6 billion. More
importantly, it would have access to liquidity support from the Exchange Fund. In
cases where the DPS Fund drops below 70% of the target fund size (e.g. after a
payout), the Board can call upon the Scheme members to provide additional
contributions (i.e. surcharges) to the Fund. These arrangements will ensure that the
DPS Board would have sufficient resources to discharge its functions under the DPS
legislation. We are not therefore too concerned about the acceptability of the

indemnity provided by the Board, despite the fact that the Board is not part of the
Government.

Other matters
HKSA’s comment

The use of certain terms, in particular references to a “depositor”, seems to somewhat
loose and ambiguous in places. “Depositor” is defined in clause 2 as “a person
entitled to repayment of a deposit, whether made by him or not”. Clause 27 (Division
2 of the Bill — Entitlement to compensation) makes it clear that a depositor, if he holds
the deposit as a bare trustee, agent, or in a client account, is not entitled to
compensation from the Fund where a Scheme member fails. In such cases, the
entitlement to compensation rests with the beneficiary, principal or client respectively.
However, in Division 3 (e.g. clauses 33 — 37) the references to payment of
compensation seem to be confined to payment to a “depositor” only whilst clause 5(d)
includes among the functions of the Board ~ “to decide the entitlement of depositors
and other persons to compensation under Division 2 of Part 5” — the Board’s
subsequent function under clause 5(¢) is described as — “to pay compensation to
depositors in accordance with this Ordinance”.



HKMA'’s response

As defined in clause 2, the term “depositor” means a person entitled to repayment of a
deposit, whether made by him or not. This definition is the same as the one used in
the Banking Ordinance and the Companies Ordinance.

According to the Department of Justice, this definition of depositor does not include
beneficiaries under bare trust accounts, principals under agent accounts or clients
under client accounts. In view of this, our intention is that any compensation under
the DPS will be paid to the bare trustee, the agent, or the client accountholder, instead
of directly to the underlying beneficiaries, principals or clients (who are the persons
entitled to compensation). This arrangement is necessary to ensure that the Board is
able to subrogate into the rights and remedies of the depositors (i.e. the bare trustee,
the agent or the client accountholder), including their entitlements to priority payment
under section 265(1)(db) of the Companies Ordinance. To reflect the above intention,
the whole Bill treats entitlement to compensation and payment of compensation
separately. While both depositors and non-depositors (i.e. beneficiaries, principals
and clients) may be entitled to compensation, payment of compensation is confined to
depositors only. Where the depositor is a bare trustee, agent or nominee, it will be the
responsibility of that person to pass the compensation on to the underlying
beneficiaries, principals or clients.



