
 

 

By email < sywfung@hkma.gov.hk > and by post   

 

17 February 2012 

 

Our Ref.: C/RIF, M81820  

 

Ms. Meena Datwani 

Chief Executive Officer 

Hong Kong Deposit Protection Board 

78/F., Two International Finance Centre 

8 Finance Street 

Central, Hong Kong 

 

 

Dear Ms. Datwani, 

 

Guidance Note on Contingent Liabilities Estimations 

 

Thank you for your letter dated 20 December 2011 inviting comments from the Hong 

Kong Institute of Certified Public Accountants ("Institute") on the above-referenced 

guidance. 

 

It is noted that section 27(4)(c) of the Deposit Protection Scheme ("DPS") Ordinance 

gives the Hong Kong Deposit Protection Board ("DPB") the power to determine the 

value of contingent liabilities of depositors, by making an estimate that is reasonable 

and appropriate in the circumstances of the case where there is uncertainty as to the 

value of the contingent liabilities; the time to ascertain the value would unduly delay 

compensation payments; or the calculation would not be cost-effective.  

 

We support the DPB's initiative to develop the transparent guidance to enable the 

industry and the public, in particular depositors, to have a clear understanding of the 

conditions, principles and approaches to be adopted by the DPB in estimating the 

value of certain contingent liabilities of depositors, arising from derivatives and trade 

finance transactions.  

 

We have no objection to the general principles of estimation as proposed. As regards 

the detailed approaches, we should like to offer the following comments for your 

further consideration. 

 

Paragraph 16 of the draft guidance indicates that a fair market value approach will be 

adopted to estimate the valuation of contingent liabilities arising from derivatives.  

 

Fair value assumes an orderly transaction between knowledgeable willing buyers and 

sellers in an arm’s length transaction. However, some may query, if a bank has failed, 

which would be the trigger for activation of the deposit protection scheme, whether the 

fair value approach should still apply. In accounting terms, the going concern 

assumption would no longer apply to the bank's assets and liabilities and, under these 

circumstances, the value placed on the assets and liabilities for accounting purposes  
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would be distressed values. An insolvent company's assets and liabilities should 

normally be measured on a break-up basis.  

 

On the other hand, we understand that the intention of the legislation is to estimate the 

“contractual” or actual liabilities of depositors when a bank fails rather than the value of 

the bank's assets per se. This distinction may need to be explained more fully in the 

guidance note.   

 

Paragraph 17 states that when the trade price of a derivative product at the specified 

date "is not available", the price at a date very close to the DPS trigger date will be 

applied. However, where "no active market" exists for the derivative product, the 

approaches set out in paragraphs 19 and 20 of the guidance note will be adopted.  

 

We think the difference between these two scenarios needs to be made clearer. If the 

market is closed on the specified date, then clearly the trade price will not be available. 

However, what if the market as a whole is inactive on the specified day due to, e.g., 

external uncertainties, or if, for some reason, trading in the particular product 

concerned is at a very low volume on that day? How will these situations be defined 

and treated. If, for example, "no active market" is intended to refer only to situations of 

little or no trading in the product for a prolonged period, this should be stated. On the 

other hand, if it is the case that, where trading in a relevant derivative is "inactive" 

(even though a price may be "available") on the specified date and a more 

representative price can be found on a day close to the DPS trigger date, then the 

latter price will be used, the guidance notes should also make this clear.   

 

Paragraph 19 has picked up the disclosure requirements in HKFRS 7 Financial 

Instruments: Disclosures with regard to the hierarchy of fair valuation and paragraph 

20 discusses the implications of that hierarchy with regard to the relative difficulty in 

valuing different categories of derivatives. However, these disclosures in financial 

statements merely reflect the underlying valuation methodology applied to the 

derivatives in banks' accounts and are not necessarily appropriate for determining the 

valuation methodology to be used to estimate the value of contingent liabilities arising 

from derivative products in the situation envisaged in the guidance note. If the 

guidance note is simply suggesting that the valuation approach adopted should aim to 

be consistent with the classification disclosed in the financial statements, we would 

recommend that it be clarified that the inclusion of these paragraphs is for a 

consistency check only rather than specific instructions on how to value.  

 

Paragraph 20 states that where the fair value hierarchy is not available, the DPB will 

ask the failed Scheme member to classify the derivatives in accordance with the fair 

value measurement principles. Where a failed bank has not previously been required 

to apply HKFRS 7 (or the international standard in which it is based), it may not be 

used to carrying out such classifications. As such, it may be questionable whether the 

management would be in a position to provide reliable information and whether the 

DPB should rely on the failed Scheme member to provide it. Under such 

circumstances, the DPB should consider adopting the proposal in paragraph 21, i.e., 

use independent parties and valuation specialists, or obtaining advice from the 

liquidator (or provisional liquidator) on the valuation or valuation approaches.  



 

3 
 

In addition, it is not clear from the guidance note when "the latest fair value hierarchy 

maintained by the failed Scheme member" (i.e., internal management information) 

may be used to classify derivatives, as opposed to the one disclosed in the financial 

statements of the bank, and whether the former should be accorded same level of 

reliance as the latter. 

 

In relation to the fair value hierarchy set out in paragraphs 19 and 20, which has been 

drawn from paragraph 27A of HKFRS 7, we consider that it would be also appropriate 

to draw reference from paragraphs 72 to 90 and paragraphs B35 and B36 of HKFRS 

13 Fair Value Measurement (applicable when another HKFRS requires or permits fair 

value measurements or disclosures about fair value measurements). This is because 

the relevant provisions in HKFRS 7 will be deleted upon the implementation of HKFRS 

13, which will be effective for annual periods beginning on or after 1 January 2013.  

 

Paragraph 20(c) states that a prudent approach for depositors who hold derivatives 

classified as Level 3, is for payment to these depositors "to be withheld pending the 

determination of a reasonable range of value, or more advice is obtained from the 

liquidator (or provisional liquidator) on the valuation or valuation approaches". Given 

that the main purpose of the guidance on estimations is to speed up the payment 

process, any undue delays would seem to defeat the object. Under the circumstances, 

we would suggest that the guidance note make it clear that every effort should to avoid 

delays in the valuation process, even where Level 3 derivatives are involved. The DPB 

may also wish to consider, where possible, making partial initial payments to affected 

depositors where this would clearly not be imprudent.  

 

Drafting comments 

 

We suggest that the last two sentences of paragraph 11 (5th last line of the paragraph) 

be revised to read as "For some derivatives, inputs to these methods are values from 

observable markets …  There are also derivatives the fair value of which may be are 

valuated based on unobservable inputs … ."  

 

The main verb appears to have been missed out in final sentence of paragraph 20(c).              

 

We hope that the above comments are helpful. If you have any questions on this 

submission or wish to discuss it further, please feel free to contact me (on 2287 7084 

or email <peter@hkicpa.org.hk>).  

 

 

Yours sincerely, 

 

 

Peter Tisman 

Director, Specialist Practices 
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