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Dear Madam

Post-implementation Review of Small and Medium-sized Entity
Financial Reporting Framework and Financial Reporting Standard (SMEFRF

and FRS)

We refer to you letter dated 13 November 2018, and on behalf of ACCA (the
Association of Chartered Certified Accountants) Hong Kong, we would like to
provide our views on the questions raised in your post-implementation review of the
SME Standard.

Question 1: Please tell us about your role with respect to financial reporting and
your experience in applying the SME Standard.

ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) is the global body for
professional accountants, with approximately 18,000 members in Hong Kong who
are mostly preparers and/or auditors of financial statements. ACCA Hong Kong
shares the view that the SME Standard should be kept simple and straightforward
as majority of small and medium-sized eniities (SMEs) in Hong Kong are micro-
sized entities. Our comments below regarding any additions or amendments are
based on this underlying principle.

Question 2: As the SME Standard currently does not include accounting
requirements for lessors, how have you accounted for leases? Do you support
adding accounting requirements for lessors to the SME Standard? Why, and why
not?

Majority of the lease contracts entered by entities adopting the SME Standard are
operating leases. The current accounting treatments for lessors of these leases
contracts would follow that stipulated in HKAS17 Leases which is also consistent
with HKFRS 16 Leases. In this regard, the current accounting practice of entities
adopting the SME Standard complies with HKAS 17 and HKFRS 16 Leases.



As such, we do not support adding accounting requirements for lessors to the SME
Standard as we do not see any practical necessity for such additional treatment.
However, if accounting requirements for lessors are added for the purpose of
completeness of having the accounting treatments of both lessees and lessors in
the SME Standard, we reiterate that the accounting treatments to be added should
be kept simple and the disclosure requirements should also be kept minimal to
avoid undue cost and / or effort of compliance for SMEs.

Question 3; Have you been impacted by the SME Standard which currently does
not explicitly allow or include a ‘presentation currency’ concept as in HKAS 217 Do
you support adding the ‘presentation currency’ concept to the SME Standard? Why,
or why not?

As majority of the entities adopting the SME Standard have their presentation
currencies same as their functional currencies, we have not seen significant impact
caused by the current SME Standard which does not explicitly allow or include the
presentation currency.

Nevertheless, we support adding the presentation currency concept to the SME
Standard to provide more guidelines to preparers who choose to present their
financial statements in currencies different from their functional currencies, on the
condition that the accounting treatments should be kept simple and the disclosure
requirements should be kept minimal. The disclosure requirements of net exchange
differences recognised in other comprehensive income and accumulated in a
separate component of equity as stipulated in paragraph 52 to 57 of HKAS 21 The
Effects of Changes in Foreign Exchange Rates should be simplified before they are
incorporated into the SME Standard.

Question 4; Have you been impacted by the SME Standard which currently does
not include accounting and/or disclosure requirements for derivatives? Do you
support adding accounting and/or disclosure requirements for derivatives to the
SME Standard? Why, or why not?

Entities adopting the SME Standard usually would not enter into complex derivative
agreements. Given the accounting treatment and the valuation of derivatives are
complicated and the disclosure reguirements are extensive, we do not support
adding accounting and / or disclosure requirements for derivatives to the SME
Standard.

SMEs usually lack the expertise and resources to determine the fair value of
derivatives. Unless Level 1 inputs to determine the fair value, as defined in HKFRS
13 Fair Value Measurement, are readily available, SME preparers will find it
practically difficult to determine the fair value by Level 2 and Level 3 inputs. While
the users of the SME financial statements are often their owners, bankers and / or



the Inland Revenue Department, we do not see the adding of accounting and / or
disclosure requirements for derivatives to the SME Standard will create benefits to
these stakeholders of the financial statements, in particular with the complicated
disclosures. Instead it only creates undue cost or effort of compliance in financial
reporting for SMEs.

Question 5: Have you experienced difficulties in applying the disclosure
requirements in paragraph 19.16 of the SME Standard? If yes, please explain in
detail.

Paragraph 19.16 of the SME Standard sets out the disclosure requirements for
consolidated and company-level financial statements. Our members have not
experienced particular difficulties in applying them in preparing financial statements.

But for clarity purpose we support the recommendation to separate the disclosure
requirements for company-level financial statements from those for consolidated
level financial statements. This would avoid confusion and misunderstanding and
provide clearer guidelines to practitioners when they prepare the financial
statements.

We also agree that for groups with more than one subsidiary that has been
excluded from consolidation in accordance with paragraph 19.2(b), they can present
the summarised financial information of the excluded subsidiaries, including
revenue, profit before tax, income tax expense, profit after tax, total assets and total
liabilities, in aggregation. This would be more concise and useful to the users of
financial statements,

Question 6: Have you experienced challenges in restating comparative information
of property, plant, equipment, intangible asset or any other financial statement item
when an entity transitioned from a different reporting framework {o the SME
Standard? If yes, please explain in detail.

The rationale of introducing the SME Standard is to allow a leeway for SMEs with
simple operations to prepare financial statements and report to stakeholders in cost
efficient manners and to avoid undue cost and / or effect of compliance in financial
reporting.

We agree that a first-time adopter of the SME Standard should be exempt from
restating the comparative information that was previously measured on a different
basis. SMEs could use the carrying amounts of the property, plant, equipment,
intangible assets or any other financial items in previous reporting framework at the
date of transition as their deemed costs. This treatment aligns with the principle of
avoiding undue cost and / or effort of compliance of financial reporting for SMEs.



Question 7 Have you experienced difficulties with or have any other comments
about applying a useful life of five years for goodwill accounting? If yes, please
explain in defalil.

While we understand the rationale to change the rebuttable presumption of the
useful life of goodwill from 5 years to 10 years is to align with paragraph 19.23 of
HKFRS for Private Entities, we are of the view that given the rapid changes in
technologies and high volatility of business environment, it appears difficult fo justify
that the benefit of purchased goodwill will sustain for such a long period of time.
Even if the business performs well after it is acquired, its purchased goodwill
diminishes and will be gradually replaced by internally generated goodwill which is
not allowed to be capitalised under the current accounting standards.

Hence the current requirement of writing off goodwill over 5 years would be more
prudent. In addition, the current presumption of the useful life of goodwill of 5-year is
rebuttable. Entities can always rebut the presumption and amortise goodwill over
longer periods when they can justify the useful lives of goodwill are longer than 5
years.

The financial statements should reflect the business value of the financial items.
The SME Standard should not be amended simply to align with HKFRS for Private
Entities. We recommend keeping the current rebuttable presumption that the useful
life of goodwill will not exceed 5 years and goodwill should be amortised on a
systematic basis over the best estimate of its useful life.

Question 9: Please explain whether you found a predominantly cost-based
measurement reporting useful?

Cost-based measurement reporting is more objective and can be easily understood
and interpreted. While it better serves the purpose of SME’s financial statements of
which the business is generally not complicated and the size of business is
relatively small, it also serves the users of the financial statements from various
background, including those outside the profession who may lack the knowledge of
understanding, appreciating and / or challenging the assumptions and judgments
involved in fair value estimations and measurements. This is in line with the
rationale that the SME Standard should be straightforward for entities with simple
business or transactions to apply when it was firstly implemented.

Question 10: Do you have comments on the FRSC’s approach to wait for a review
of implementation experiences of the major new HKFRS standards before
considering whether to infroduce the relevant new requirements into the SME
Standard?

We agree with the FRSC's approach to wait for a review of implementation
experiences of the major new HKFRS standards before considering whether to



introduce the relevant new requirements into the SME Standard. This not only
allows FRSC to observe and analyse the implementation experience of
IFRS/HKFRS adopters, better evaluate the impact of the major new HKFRS
standards to business before introduce them to SME Standard, but also allows it to
incorporate improvements, grant exemptions or simplification where appropriate
and necessary, when they introduce any relevant requirements into the SME
Standard.

Should you wish to further discuss the issue in more details, please do not hesitate
to contact ACCA Hong Kong at 2973 1108.

Yours faithfully
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Natalie Chan
Chairman
ACCA Hong Kong



