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International Auditing and Assurance Standards Board
529 Fifth Avenue, 6™ Floor,

New York

NY 10017

USA

Dear Sirs,

IAASB Exposure Draft, Proposed ISRS 4400 (Revised), Agreed-Upon Procedures
Engagements

The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants (HKICPA) is the only statutory
body in Hong Kong that sets auditing and assurance standards, ethical standards and
financial reporting standards. We welcome the opportunity to provide our comments on
the captioned IAASB Exposure Draft (ED-4400).

We support the IAASB's commitment in restructuring and modernising the standard such
that it stays relevant in the face of continually changing circumstances.

Our responses to the specific questions in ED-4400 are included in the attachment. We
trust that our comments are of assistance to the IAASB in deciding the next steps. If you
require any clarification on our comments, please do not hesitate to contact our Selene
Ho, Deputy Director at selene@hkicpa.org.hk.

Yours faithfully,

Chris Joy
Executive Director

SH/al
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ATTACHMENT

HONG KONG INSTITUTE OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS'
COMMENTS ON THE IAASB'S EXPOSURE DRAFT
ISRS 4400 (REVISED) AGREED-UPON PROCEDURES ENGAGEMENTS

Overall Question

1) Has ED-4400 been appropriately clarified and modernized to respond to the

needs of stakeholders and address public interest issues?

The proposed changes in ED-4400 enhance practitioner's understanding in the
performance of an AUP engagement. It promotes a robust process in the acceptance
and continuance assessment, planning, executing and reporting of an AUP
engagement. ED-4400 also addresses the needs of stakeholders and public interest
issues through clarifying the relationship with ISQC 1 in respect of a firm's AUP
engagement; enhancing practitioner's independence disclosure in the AUP report,
where applicable and providing guidance to practitioners on the use of terminology in
the context of an AUP report etc.

With the clarification of the relationship with ISQC 1, it sets the expectation that only
a firm of professional accountants that is subject to ISCQ 1 or requirements that are
at least as demanding would be able to conduct an AUP engagement. This
clarification enhances the level of confidence and the value of the AUP report by
stakeholders.

However, we note that paragraph 30(e) of ED-4400 states that "If the practitioner is
not a professional accountant, the statement shall identify the professional
requirements, or requirements in law or regulation, applied that are at least as
demanding as ISQC 1."

In general, a "practitioner" other than a professional accountant may not be subject
to the legal or regulatory monitoring by the local accountancy body As such, the local
accountancy body is not a position to understand or assess the professional
requirements applied that are at least as demanding as ISQC 1. This may lead to
inconsistency in quality of work performed. We would suggest the IAASB to clarify its
intention and provide examples of a practitioner other than a professional accountant
who may be expected to conduct an AUP engagement.

Furthermore, given that the practitioner of an AUP engagement may not be the same
as the statutory auditor of the entity's financial statements; it would be useful for the
IAASB to clarify if the practitioner conducting an AUP engagement is expected to
have the same level of qualifications as the statutory auditor. It would be in the public
interest of stakeholders, in particular the users of the AUP report to expect a
practitioner undertaking AUP engagements to have the same level of professional
qualifications as that of a statutory auditor.

We also note that ED-4400 is silent with respect to engagement quality management.
We would recommend the IAASB to provide examples where an engagement quality
review might be appropriate for an AUP engagement (e.g. the AUP report is
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expected to be included in a regulatory filing) and make references to the relevant
quality management standards on the requirements of an engagement quality review.

Specific Questions

Professional Judgment

2)

Do the definition, requirement and application material on professional
judgment in paragraphs 13(j), 18 and A14-A16 of ED-4400 appropriately reflect
the role professional judgment plays in an AUP engagement?

While we agree that professional judgement is important in an AUP engagement for
client acceptance and in the scenarios suggested by paragraph Al15 of ED-4400, we
would highlight that paragraphs 18 and Al4 of ED-4400 may lead to unintended
misinterpretation of the role of professional judgment plays in an AUP engagement.

Typically, executing and reporting an AUP engagement does not involve professional
judgement; different practitioners undertaking the same AUP engagement are
expected to arrive at the same findings. However, the use of the phases "taking into
account the circumstances of the engagement” in paragraph 18 and "in making
informed decisions about courses of actions throughout the AUP engagement" in
paragraph Al14 may suggest that professional judgement is required in performing an
AUP. This contradicts with the fact that an AUP engagement should result in
objectively verifiable factual findings and not subjective opinions or conclusions.

We would recommend the IAASB to clarify in what context the "informed decisions"
are expected to be made throughout the engagement after the procedures have
been agreed. In addition, it would be helpful to re-locate A16 to after A14 for better
flow.

Practitioner’s Objectivity and Independence

3)

4)

Do you agree with not including a precondition for the practitioner to be
independent when performing an AUP engagement (even though the
practitioner is required to be objective)? If not, under what circumstances do
you believe a precondition for the practitioner to be independent would be
appropriate, and for which the IAASB would discuss the relevant
independence considerations with the IESBA?

An AUP engagement is not considered a "prohibited service" under the IESBA Code

and the nature of the engagement would not impair the practitioner's independence.

Therefore, we support the proposed approach in ED-4400:

- Not including a precondition for the practitioner to be independent when
performing an AUP engagement; and

- Emphasizing the overarching requirement of practitioner's compliance with
relevant ethical requirements ordinary comprise the IESBA Code and national
requirements that are more restrictive (paragraphs 17, A12 and A13 of ED-4400).

What are your views on the disclosures about independence in the AUP report
in the various scenarios described in the table in paragraph 22 of the
Explanatory Memorandum, and the related requirements and application
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material in ED-4400? Do you believe that the practitioner should be required to
make an independence determination when not required to be independent for
an AUP engagement? If so, why and what disclosures might be appropriate in
the AUP report in this circumstance.

We are supportive on the practitioner's independence disclosures in the AUP report
in the various scenarios described in ED-4400.

Consistent with our view in Question 3 and given the practitioner's independence
disclosures proposed in ED-4400, we do not consider it necessary for the practitioner
to make an independence determination when not required to be independent for an
AUP engagement by the relevant ethical requirements, terms of the engagement or
other reasons.

Findings

5)

Do you agree with the term “findings” and the related definitions and
application material in paragraphs 13(f) and A10-Al1l of ED-4400?

We agree with the term "findings" and the related definitions and application material
in ED-4400 in the context of an AUP engagement.

To be consistent with the definition, "Factual results" in paragraph A10 should be
"Findings".

Engagement Acceptance and Continuance

6)

Are the requirements and application material regarding engagement
acceptance and continuance, as set out in paragraphs 20-21 and A20-A29 of
ED-4400, appropriate?

In general, we believe the practitioner will need to determine the following as part of

the engagement acceptance and continuance consideration:

- Whether there is a need for an expert on the subject matter of the AUP
engagement;

- Whether experts are available if needed; and

- Whether the practitioner has sufficient understanding of the subject matter to
understand the expert’s work and what constitutes an exception in the context of
ED-4400.

We would recommend that IAASB considers adding the criteria in paragraph 28(a) to
(c) of ED-4400 to be considered for engagement acceptance and continuance.

With respect to paragraphs 20 and 21 of ED-4400, we believe additional guidance
should be developed when assessing the acceptance of an AUP engagement
involving non-financial information. For example, whether the subject matter
information can be measured objectively and is appropriate for the purpose of an
AUP engagement; whether the practitioner is competent to understand the subject
matter information and is capable to perform the procedures objectively; if there is a
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need for an expert, whether the practitioner is able to understand the expert's work
and what would constitute an exception. In addition, we recommend paragraph A28
be expanded to include examples of non-financial subject matters in the context of
an AUP engagement.

Practitioner’s Expert

7) Do you agree with the proposed requirements and application material on the

use of a practitioner’s expert in paragraphs 28 and A35-A36 of ED-4400, and
references to the use of the expert in an AUP report in paragraphs 31 and A44
of ED-44007?

I. Using the Work of a Practitioner's Expert

In principle, we support the enhancement on the use of a practitioner's expert in ED-
4400.

However, circumstances involving the use of a practitioner's expert may connote the
application of judgement on the subject matter information, rather than resulting in
objectively verifiable finding. Further guidance should be developed to state that
whenever a need to engage a practitioner's expert is foreseen, it is important for the
practitioner to re-assess the suitability of an AUP engagement in reporting the
subject matter information.

In our view, some of the examples in paragraph A35 may not be appropriate in the
context of an AUP engagement. For example, engaging different lawyers on the
legal aspects of a contract may result in different opinions on the issue concerned
and result in subjective conclusions. We would recommend that examples in A35 be
clarified on the appropriate circumstances involving an expert in an AUP
engagement.

With reference to paragraph 28(b) of ED-4400, we believe further application
guidance should be developed on practitioner's involvement in the work of expert, for
example, the practitioner may consider requesting a written report from the expert on
work performed or reviewing the work papers of the expert. We understand that
IAASB is currently undertaking a project to revise ISQC 1 and the relevant
paragraphs in ED-4400 relating to quality control, which may include those relating to
the use of practitioner's expert in an AUP engagement, are subject to change.

Il. The AUP Report

It is clear from paragraphs 19(a) and A36 of ED-4400 that the engagement partner
shall take responsibility for the overall quality of an AUP engagement, including work
performed by a practitioner's expert.

We believe the guidance in paragraph 31 is more appropriate to be placed after
paragraph 28. The guidance in paragraph 31 is not related to the form and content of
the AUP report and it does not contain any requirement for a statement. If it is the
intention of IAASB to include a statement in the AUP report where the work of an
expert has been referred to in the report (as set out in Illustration 2 of Appendix 2),
we would suggest the IAASB to explicitly state so in paragraph 30.
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AUP Report

8)

9)

Do you agree that the AUP report should not be required to be restricted to
parties that have agreed to the procedures to be performed, and how
paragraph A43 of ED-4400 addresses circumstances when the practitioner may
consider it appropriate to restrict the AUP report?

We agree that the AUP report should not be restricted to a party that is not a
signatory to the engagement letter. Typically in Hong Kong, an AUP report is
submitted to a regulator who would not be a signatory to the engagement letter for
compliance reporting purposes.

We welcome the guidance provided by paragraph A43 for practitioner to indicate the
restricted distribution or use of the report, which provides flexibility to practitioner in
addressing specific nature and/or circumstance of the engagement. The statement
would be a useful alert to users or readers and would reduce the risk of unintended
misinterpretation of the AUP report by those who are not involved in the engagement.

There may be circumstances where extracts of an AUP report might be included in a
public document (e.g. references to part of the procedures performed in the
engagement and auditor's findings thereon) without the full AUP report being made
available. The inclusion of such extracts may lead to unintended misinterpretation.
We would recommend the IAASB to develop additional guidance on practitioner's
responsibilities and appropriate action in this regard.

Do you support the content and structure of the proposed AUP report as set
out in paragraphs 30-32 and A37-A44 and Appendix 2 of ED-4400? What do
you believe should be added or changed, if anything?

In general, we support the content and structure of the proposed AUP reports in ED-
4400.

With reference to paragraph 31, it would be helpful if the standard clearly indicates

whether it is a requirement for practitioner to make reference to the work performed
by the practitioner's expert (if used) in the AUP report.

~ END ~



